Tusfürdő kontra natúr szappan

Miért jobb szappannal fürödni?

A tusfürdő nemcsak állagában különbözik a szappantól, hanem abban is, hogy a két termék fő kémiai funkcióját – a bőr tisztítását – teljesen eltérő szerkezetű vegyületekkel érik el, ebből adódóan gyártási technológiájuk is különböző.

A folyékony szappanként árusított termékek megjelenésükben is és egyéb tekintetben is inkább a tusfürdőkhöz hasonlítanak, mondhatni azokkal azonos terméktípusok. A szappannal való rokonságukat csak a nevükben őrzik.

A tömbszappan magas szénatom számú, zsírsavakból felépülő alkáli só.
A szappan úgy készül, hogy a lúg kémiai reakció során az olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja az olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant.
A természetes szappanban az alkáli só (önmagában is felületaktív anyag) savas közegben, természetes glicerinnel együtt van jelen.

A lúgos szappannal szemben a folyékony tusfürdő savas kémhatású. E termékek legfontosabb aktív, tisztító és habzó anyaga a tenzid (vízben jól oldódó felületaktív anyag, ami legtöbbször a SLS, SLESL),
olyan vegyület, amely képes leoldani a bőrfelszínről, textíliákról, vagy bármely más felületről a zsíros szennyeződéseket. A mosószerek, mosogatószerek, tisztítószerek is különböző típusú tenzideket tartalmaznak.

A tisztítóanyag mellett a tusfürdők általában vizet, továbbá a sűrűséget (viszkozitás), kémhatást
(pH-t) szabályozó anyagokat, valamint tartósítószert tartalmaznak.

A SZAPPAN SZÁRÍT VAGY SEM?

A szappan kizárólag akkor van szárító hatással a bőrödre, ha sokáig nem mosod le. Általánosságban elmondható, hogy a víz jobban szárít, mint a szappan.

MIÉRT JÓ A SZAPPAN?

Szennyezett környezetben élünk, a víz önmagában nem tisztít kellően. A szappan, mint enyhe bőrradír, a zsíros piszoktól és az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítja a bőrt, s így az üdébbé, frissebbé válik. A bőr hámrétege folyton cserélődik. Az elhalt részeket legjobban szappannal lehet eltávolítani. Az enyhén lúgos szappan, mivel szaruoldó, bőrpuhító hatású, segíti a bőr természetes működését, öntisztulását.

MI A HELYZET A TUSFÜRDŐKKEL?

Elősegítik a szaruréteg megvastagodását, ami tartós használat esetén húzó, feszes érzést ad a bőrödnek. A bőrt a szappanhoz hasonlóan valamelyest szárítják, de a hámréteg mélyebb részeiből is eltávolítják a zsírt, így nagyobb mértékben szárítanak.