Szamártejes szappankészítés

Szamártejes szappant készítettünk himalája sóval és levendula olajjal

Állítólag Kleopátra szamártejben fürdött, Ferenc pápát pedig szamártejjel táplálták, amikor csecsemő volt. Újabb vizsgálatok azt igazolták, hogy a szamártejnek jótékony hatása lehet az asztmára, az ekcémára és a pszoriázisra. Tényleg a szamártej lesz az új csodaszer?

A legenda szerint Kleopátra, ókori egyiptomi királynő naponta szamártejben fürdött; állítólag ennek köszönhette legendás szépségét. Az újabb keletű érdeklődés pedig azért is indult meg a szamártej iránt, mert kiderült, hogy Ferenc pápát szamártejjel táplálták csecsemőkorában – írja a The Telegraph, amelynek szerkesztője maga is kipróbálta, és hatásosnak találta a csodaszert.

A szamártej igen gazdag laktózban, ugyanakkor zsírszegény. Szakértők szerint az emlősök közül a szamár teje hasonlít leginkább az emberére. Az ENSZ állásfoglalása szerint a szamártejnek “különlegesen jótékony hatása” van az egészségre. A benne található fehérjék pedig azok számára is fogyaszthatóvá teszik, akik a tehéntejre allergiásak.

Az újabb keletű szamártej-mániának köszönhetően például Cipruson több olyan boltot találhatunk, amelyekben szamártejből készült szappant, illetve más kozmetikumokat, szamártej likőrt, szamártejből készült csokoládét árulnak. A szigetországban a szamártej termelésével és felhasználásával foglalkozó farmoknak különösen nagy forgalmuk van. A turisták a csodájára járnak a dolognak, és veszik a szamártejből készült termékeket, mint a cukrot. A szamártejes szappan például egyes beszámolók szerint nagyon jót tesz a pszoriázisnak, azaz a pikkelysömörnek. Forrás: házipatika.com

Hogy kipróbálhassuk hidegeljárással készítettünk szamártejes szappant himalája sóval és levendula olajjal, amit meg is mutatunk nektek: