Rozmaring

Rozmaring (Rosmarinus officinalis L.)

A növény – a kakukkfű mellett – egyike a XIV. században lejegyzett, a „Magyar Királynék Vize” néven említett, Európa szerte híressé vált parfümnek, melyet nem csupán illatszerként, de orvosságként belsőleg és külsőleg is gyakorta használtak. Drogként elsősorban a növény szárított leveleit használják, de sok helyen illóolajat is párolnak belőle.

A lepárlás során keletkező aromavíz enyhe gyógyhatása mellett kiváló konyhai alapanyag is.

Felhasználási területeit elsősorban a vérkeringésre gyakorolt kedvező hatásai, valamint erős baktériumölő és gyulladáscsökkentő képessége határozzák meg.

A szinte egész évben folyamatosan virágzó növény a népi szimbólum rendszerben az erő és az egészség jelképe. Májbajok és emésztési problémák esetén tea és kivonatok formájában belsőleg, illóolaját reumatikus panaszok esetén külsőleg is használhatjuk.

Gyógynövényként való használata mellett kiváló fűszer is, azonban várandósság és szoptatás idején használata nem javasolt.

Szabadföldi termesztés mellett dekorációs vagy fűszer-gyógyászati célból kiskertekben, legalább közepes méretű balkonládákban, cserepekben erkélyen, teraszon is tartható. Amennyiben nem kifejezetten fagytűrő fajtát ültetünk, oda kell figyelni a fagyzugos területek kerülésére!