Miért nem szárít a szappan, ha lúgos?

Miért nem szárít a szappan, ha lúgos?
A szappan 5,5-ös pH-értékkel kellene rendelkezzen, vagyis “bőrsemleges” kellene legyen?

Csakhogy ezen állítás alapján a szappanoknak, amelyek pH 8,5-12 kémhatással rendelkeznek irritálóaknak kellene bizonyulniuk. De a kételyek kiindulópontja talán nem is a pH-ban keresendő…

Sok mindent olvasunk interneten, sok “hasznos” tanácsot kapunk, de sajnos igen kevés a hiteles forrás.

MI IS AZ A PH?

A pH megmutatja egy kémiai kompozíció kémhatását, savas-lúgos jellegét. A pH-érték szerint megkülönböztetünk savas, semleges vagy lúgos kémhatású anyagokat. A pH-skála 0-tól indul, amely érték a maximálisan savas kémhatást jelöli, és 14-ig tart, amely pedig a maximálisan lúgos anyag pH-ja. A pH 7 az abszolút semleges. A tiszta (desztillált) víz pH-értéke pH 7, tehát semleges kémhatású.

A BŐRÜNK ÉS A PH

A mi bőrünk enyhén savas kémhatású, a pH-értéke kb. 5,5-ös (az intim területeken savasabb). A bőr savasságának különféle feladatai vannak: megtartja a keratinpajzs szilárdságát, gátolja a gombák és patogén baktériumok elszaporodását, ellensúlyozza az oxidációs folyamatokat.

REKLÁMOK ÉS “BŐRSEMLEGES PH”

A szintetikus mosakodószerek megjelenésével egyidejűleg jelentek meg a különféle teóriák a “bőrbarát pH-jú” mosakodószerekről. Egyre több reklám akar meggyőzni bennünket, hogy a bőrünknek ideális “szappan” 5,5-ös pH-val kell rendelkeznie. Kár hogy ez az igen széles körben terjesztett információ teljességgel helytelen…

A kozmetikai és gyógyszeripar által készített és a bőrgyógyászok által is ajánlott bőrbarát pH-jú készítmények (folyékony szappanok, samponok, tusfürdők, arclemosók, stb) teljes egészükben szintetikus kompozíciók, amelyek erősen irritáló és szárító hatású tenzidek (kosz- és zsíroldó) felhasználásával készülnek. Ezekben a termékekben magától értetődően alapvető szükség van a savakkal való pH-korrekcióra, ellensúlyozandó az erős irritáló és szárító hatást.
A kereskedelmi forgalomban léteznek ugyan szappanok, melyek pH-ja 5,5, de ezt a savas pH-t csak a teljesen szintetikus összetétellel érhetik el, így lesznek “semlegesek” –de távolról sem ártalmatlanok– a bőrünkre nézve.

A SZAPPAN PH-JA

A természetes szappan 8,5-10,5 közötti pH-értékkel rendelkezik, tehát lúgos. A szappan minősége szükségszerűen kapcsolódik a magas pH-hoz. A szappan egyfajta alkáli só, tehát természeténél fogva lúgos, és ellentétben mindazzal, amit egyes ipari szappanokkal kapcsolatban el akarnak velünk hitetni, természetes úton pH-semleges szappant kreálni egyszerűen lehetetlen. Az a szappan, amelynek a pH-értéke alacsonyabb, mint 8-8,5, az nem igazi szappan, hanem szintetikus anyagokból, pH-korrekcióval készült mosakodószer.

Az emberi bőr által elfogadható pH értékek 10,5-11-ig emelkednek – és ez a kereskedelmi forgalomban kapható szappanok közepes pH-értéke. Ha a szappanmasszához pH-szabályozókat (savakat) adnánk, hogy semlegesre csökkentsék a szappan lúgosságát, a szappan-só reakció egyszerűen nem jönne létre!

A szappan pontosan ezzel a lúgos természetével tisztítja és fertőtleníti a bőrt. Valójában az a tény, hogy a szappan pH-ja ennyire lúgos biztosítja annak eltarthatóságát és megőrzi a baktériumok és gombák elszaporodásától. Ezzel szemben az 5,5-ös pH-jú mosdószerek elősegítik a baktériumok szaporodását, ezért a folyékonyaknak minden esetben tartalmazniuk kell antibakteriális illetve gombaellenes anyagokat.

A SZAPPAN LÚGOS – AKKOR HOGY- HOGY NEM ÁRT A BŐRÜNKNEK?!

A mosakodáskor a vízen kívül elengedhetetlen a szappan használata, amely a vízzel formált habba “befogja” a koszrészecskéket, amelyeket az öblítéssel aztán lemosunk magunkról. A szappan lúgossága csak részben oldja a bőr zsírrétegét, pontosan azt a felületi réteget, amely a piszkot magában tartja. Tehát nyugodtan használhatjuk a szappanunkat.

A természetes szappanok azok, amelyek legmesszebbmenőkig tiszteletben tartják a bőr lipid-rétegét, sőt azok a szappanok, amelyekben zsírfelesleget hagyunk, a bőrünknek még nagyobb lipidvédelmet biztosítanak. Egy jól elszappanosított természetes szappan esetében lúgos pH-probléma nem létezik, mert a felhámon maradt lipid (szabad olaj) miatt az öblítés után azonnal helyreáll a bőr fiziológiai pH-ja.

A természetes szappanban a kémiai reakció során az olajok zsírsavaiból a lúg hatására alkáli só és glicerin jön létre. Amikor személyi higiénia céljából a szappanban bizonyos olajmennyiséget el nem szappanosítva hagyunk (zsírfelesleg, superfat), a létrejövő alkáli sók még inkább savas forma alatt maradnak.

MI BEFOLYÁSOLJA EGY SZAPPAN PH-JÁT?

A szappan pH-ját befolyásolja a használt zsírok kompozíciója, kifejezetten az ún. “el nem szappanosodó” anyagok koncentrációja az egyes zsírokban. Tehát egyrészt akkor lesz alacsonyabb a szappanunk pH-ja, ha bizonyos alkalmazott zsírokban az “el nem szappanosodó” anyagok koncentrációja magasabb.

Aztán a zsírfelesleg/superfat enyhe megemelése (nem több mint 6%) általában véve segít a szappan pH-ját 8-9 alá szorítani, de ez alá természetes módon nem lehetséges, hacsak nem savas anyagokkal, amelyek viszont erőteljesen befolyásolják, illetve gátolják a szappanosodást.

Természetesen ne használjuk a szappant a kisbabák (6-12 hónapos korig) bőrére (én nem használnám a gyógyszertári, kifejezetten nekik ajánlott mosakodószereket sem!