Levendula

Levendula (Lavandula angustifolia Mill.)

A mediterrán vidékekről származó félcserje a Kárpát-medencébe feltehetően római közvetítéssel érkezett, azóta számos helyen meghonosodott, helyenként elvadult. A rendkívül dekoratív színben és gazdagon virágzó növény drogját a teljes virágzás előtt gyűjtött virágzata, valamint a belőle kinyert illóolaj jelenti.

Legismertebb hatása nyugtató, lazító tulajdonságaihoz köthető, de bizonyítottan jól használható migrénes panaszok esetében is. Álmatlanság, ideges, feszült állapot okozta problémák esetén teáját, vagy párologtatva illóolaját is használhatjuk.

Illóolaja a különféle kozmetikumok (szappanok, krémek, stb.) egyik kedvelt összetevője, de régóta ismert molyűző hatása is. Az illóolaj lepárlás során keletkező virágvíz a benne megtalálható illat- és hatóanyagoknak köszönhetően értékes melléktermék. Enyhébb íz- és illathatása miatt szörpök, fagylaltok alapanyagát is jelentheti, de kiválóan felhasználható magasabb folyadék alapanyag arányú kozmetikumok készítése során is.

Nyílt láng, forró edények, vagy akár a Nap által okozott égési problémák tüneteinek kezelésére kiválóan használható illóolaja, amely egyúttal masszázs krémek ideális kiegészítője is lehet.

A növény nem összekeverendő az ún. angol, vagy hibrid levendulával, amely mérete és virágzata is nagyobb, gazdagabb, eltérő beltartalmi értékei okán ugyanakkor nem gyógynövény. A növény alap esetben metszést nem igényel, termesztésbe vonva ugyanakkor gondos odafigyelést, szakszerű betakarítást követel meg!

Szabadföldön a termesztés technológiához igazított tő- é sortávval telepítendő. Kiskerti körülmények között a gyógyászati használaton túl akár dekorációs célt is szolgálhat. Erkélyre, teraszra legalább közepes méretű ládába, cserépbe kell ültetni.