Ezektől az anyagoktól óvakodj!

Ezektől az anyagoktól óvakodj, ha kozmetikumot, szappant vásárolsz!
A Sodium Lauryl Sulfate (SLS) nagyon agresszív hatóanyag.

Ezek a vegyületek találhatóak meg az autómosóban, az ipari zsíroldókban, a mosogatószerekben, a sütő- és grilltisztítókban, a felmosó-szerben és a WC tisztítókban is!!!

Parabének: röviden nagyon káros tartósítószerek!

A kemikáliák gond nélkül felszívódnak a bőrön át. Használatukat követően már néhány másodperc múlva megtalálhatók minden szervben a helyileg alkalmazott szer nyomai.

SLS, SLES: RÖVIDEN HABZÓ MÉREG!

A Sodium Lauryl Sulfate (SLS) nagyon agresszív hatóanyag.
Gyakorlatilag ettől habzik a szappan, és minden olyan vegyi áru, ami a tisztító kategóriába tartozik:
habfürdő, tusfürdő, babafürdető, intim mosakodó, sampon, fogkrém, arclemosók, sminklemosók, olcsó szappanok

A mosóporok és a samponok felületaktív anyaga is általában ez, de ezek a vegyületek találhatóak meg az autómosóban, az ipari zsíroldókban, a mosogatószerekben, a sütő- és grilltisztítókban, a felmosó-szerben és a WC tisztítókban is!!!

Egy tusfürdő és egy folyékony mosószer vagy mosogatószer alaphatóanyag-összetételét tekintve nem sokban különbözik, mindössze abban, hogy más a doboza és más az illata. Illetve a kozmetikumok egy részébe kevernek az eladhatóság kedvéért egy elenyésző mennyiségű növényi hatóanyagot, amely hatása (hatástalansága) említést sem érdemel.

Az SLS-ről már régóta köztudott, hogy mennyire mérgező és veszélyes vegyület, nem véletlen, hogy az ÁNTSZ-nél nyilvántartott veszélyességi biztonsági adatlappal is rendelkezik.
Az SLES az SLS alkoholos változata. Nagyon sok kozmetikum, tisztálkodószer második összetevője a víz után, ami arra utal, hogy nagy koncentrációban van jelen. Vannak cégek, akik azzal reklámozzák a termékeiket, hogy nagyon sokáig elég, csak egy csepp kell belőle (fogkrém, tusfürdő, sampon, mosogatószer), ez pont azért van, mert hatalmas mennyiségű habzó anyagot tartalmaznak, ezáltal sokkal mérgezőbbek is…

Miután a fenti két vegyület veszélyessége a szakmán kívül is nyilvánosságra került, a kozmetikai cégek egy része – félve a tudatos vásárlók okozta forgalomcsökkenéstől – lecserélte a szulfát tenzideket Ammóniumos változatra, amelyek csak nevükben különböznek, de ártalmasságukat tekintve nem maradnak el Sodiumos (Nártiumos) társaiktól. Rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya károsító, mérgező hatásukon kívül súlyos kárt okoznak a szervezetnek azzal a funkciójukkal is, hogy a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát – a bőrfelszíni emulziót – kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a bőrről, megfosztva ezáltal a bőrt immunrendszerétől. Ezen vegyületek “áldásos” tevékenységének köszönhető az a bizonyos száraz, húzódó és viszkető érzés, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a – sajnos már csecsemőkorban is jelentkező – ekcéma.

PARABÉNEK: RÖVIDEN NAGYON KÁROS TARTÓSÍTÓSZEREK!

Több változatát is gyakran használják kozmetikumokban baktérium- és gombaölő tulajdonságai miatt. Megtalálhatók az arckrémtől kezdve a dezodoron át a samponig, de egyes gyógyszerekben és ételekben is előfordulnak.

A kemikáliák gond nélkül felszívódnak a bőrön át. Használatukat követően már néhány másodperc múlva megtalálhatók minden szervben a helyileg alkalmazott szer nyomai.

A parabének fokozzák a mellráksejtek osztódását és csökkentik a tesztoszteron előállítást. Az elmúlt évtizedekben számos kutatás vizsgálta már a dezodorokban lévő parabének esetleges szerepét a mellrák kialakulásában, és az eredmények általában nem voltak megnyugtatóak. A legújabb vizsgálatok szerint az arckrémekben, dezodorokban, sőt néhány feldolgozott hústermékben is megtalálható parabén nevű vegyületek egyértelműen kimutathatók a mellrákkal diagnosztizált nők szövetmintáiból. A gyerekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mert az immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen. A gyerekek bőre sokkal érzékenyebb a felnőttekénél, több mérgező anyag szívódik fel rajta keresztül, és mivel a gyerekek fiatalok, a mérgek hosszabb időszakon keresztül halmozódnak fel.

Dánia 2011-ben betiltotta a propil- és butilparabént a 3 év alatti gyermekek számára készülő kozmetikai, tisztálkodási termékekben. A korlátozás oka ezen parabének hormonrendszer károsító hatása.

TUDTAD?
A gyógyszerkönyvi hidrofil kenőcs tartósítószere a 96%-os alkoholban oldott Methylium-prahydroxybenzoicum (metil-parahidroxibenzoát, metil-paraben). Az oldott anyag gyógyszerkönyvi neve Solutio Conservans, ezen a néven szerepel az élőiratokban. Tehát amikor “patikai hidrofil fürdető kenőcsöt” veszel… fürdesz a parabénban?