CP szappan készítésének bibliája

Egy tökéletes házilag készült CP (cold process) szappan titka nem más, mint az alapreceptúrája.

A tökéletes hideg eljárással készült szappan bő, krémes habzású, gyönyörűen tisztít, bőrtápláló olaj annyi van benne, amennyi szükséges, és nem utolsó sorban mindig sikerül:-)
A szappankészítés „bibliájaként” is emlegetett három alapvető szabály, amit érdemes követni (persze csak akkor, ha nem kifejezetten magas olívaolaj tartalmú szappant szeretnél):

60%-ban szobahőmérsékleten „szilárd” olaj legyen az alapja, abból is:

25-45%-ban habzást biztosító olaj (kókuszzsír, pálmamag olaj, babassu olaj)
15-30%-ban kondicionáló olaj (pálmazsír, sheavaj, kakaóvaj, mangóvaj)

40%-ban szobahőmérsékleten „folyékony” olaj legyen az alapja, abból is:

20-30%-ban tápláló olaj (olívaolaj, avokádóolaj, sárgabarackmagolaj, rizskorpaolaj, napraforgóolaj)
5-10%-ban ha egy kis luxust megengedhetsz magadnak (argánolaj, jojabolaj, tökmagolaj, dióolaj, szőlőmagolaj, kendermagolaj)

5-10%-ban legyen benne ricinusolaj

Egyik kedvenc jól bevált alapreceptúrám, amiiben nem kalkuláltam pálmazsírral:

Kókuszzsír: 216g 20%
Sheavaj 216g 20%
Kakaóvaj 216g 20%
Olívaolaj: 324g 30%
Napraforgóolaj: 54g 5%
Ricinusolaj: 54g 5%

Desztilláltvíz: 378g 35%
NaOH: 146g
Levendulaolaj: 16g

A fenti receptúrát azért szeretem, mert könnyű vele dolgozni, színezhető, formázható, és a végeredmény egy tökéletes, luxus minőségi kategóriás szappan a bolti ár kevesebb, mint feléből.

Elkészítési idő kb. 30 perc, az erről készült videóban a Naturhalma webáruházban kapható lila és aranybarna kozmetikai színezékeket és levendula olajat használtam: