Citromfű

Citromfű (Melissa officinalis L.)

Az élvezeti és gyógyászati célokra egyaránt kiválóan hasznosítható növény jellegzetes illata és megjelenése alapján könnyen beazonosítható, könnyen termesztésben tartható. Megfelelő körülmények biztosítása esetén rendkívül gyorsan terjed, relatív kis területről is nagy zöld tömeg takarítható be róla.

A virágos-leveles formában gyűjtött növény legfontosabb felhasználási területei nyugtató hatásának köszönhetők: számos idegnyugtató, altató, lazító teakeverék összetevője, de akár önmagában is felhasználható.

Belsőleg történő felhasználása elsősorban nyugtató, lazító hatása okán történik, alvászavarok esetén teájának elfogyasztása az esti órákban, lefekvés előtt javasolt.

Vírusölő hatásának köszönhetően hatékonyan felhasználható herpesz, és egyéb vírusok okozta bőrbetegségek kezelése és megelőzése céljából.

Gyógyászati célú felhasználása mellett kitűnő szörp és sütemény alapanyag, a friss növényből saláták és egyéb konyhai ínyencségek is készíthetők. Illóolaja rendkívül intenzív aromájú, konyhai és jól-léti célú felhasználásra elsősorban a lepárlás során keletkező aromavíz javasolt.

Szabadföldi termesztése mellett könnyen és eredményesen termeszthető kiskerti körülmények között, de akár balkonládában, magaságyásban is. A talajuntság és a kártevők elszaporodásának megelőzése érdekében 3-5 évente javasolt átültetése, újratelepítése.