Borsmenta

Borsmenta (Mentha piperita L.)

A sötétzöld, helyenként lilás árnyalatú levelekkel bíró, erőteljes megjelenésű, jellegzetes illat- és ízvilággal bíró növény az üde, nedves élőhelyeket kedveli, tarackjaival vegetatív módon is rendkívül jól szaporodik, ahol jól érzi magát, onnan szinte kiirthatatlan. Rendkívüli élvezeti értéke mellett erős gyógynövényként is számon tartják.

Gyógyítási célokra (tea formájában) a virágzás előtt gyűjtött leveleit, valamint illóolaját is hasznosítják, de fűszerként is rendkívül jól hasznosítható.

Gyógyászatban való használata alapvetően két jellemző tünetcsoport esetében, az emésztő rendszer problémáinak, illetve megfázásos, légúti betegségek esetén javasolható.

Erős fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékony szájüregi, gyomor- és bélfertőtlenítő, illóolaját – erős higításban – megfázásos tünetek jelentkezésekor inhalálásra is használhatjuk, de bizonyított a görcsoldó és epenyugtató hatása is.

Az illóolaj lepárlás során keletkező aromavíz nem csupán gyógyászati, de élvezeti célokra is kiválóan alkalmazható.

Használata 3 év alatti kisgyermekeknek, várandós édesanyáknak nem javasolt.

Termesztésben jól tartható, talajuntság és kártevők esetleges elszaporodása okán azonban 3-4 évente javasolt a parcelláit átforgatni, esetleg áthelyezni.

Balkonládában, magaságyásban is könnyen termeszthető. Az átlagosnál magasabb nedvesség igénye miatt gondoskodni kell a megfelelő szivárgási lehetőség biztosításáról, a pangó vizek kialakulásának megakadályozásáról.